TOPKAPI SARAYI MUTFAK DAİRESİ
Topkapı sarayını dolaşanlar padişah ne çok yemek yiyor diye düşünürler .Saray mutfağında 2000 kişi çalıstığını kayıtlardan anlıyoruz .Birinci oduncular bunları saraya taşıyan tekneler onun ekibi birde eşeklerle saraya taşıyanlar LOGISTIKCİLER bunları depolama ilerini yapanlar meşe kömürü temin edenler yamaklar esas aşçılar yardımcı aşçılar yamaklar yamakların yamakları
yemek denetçileri tad uzmanları kıymacılar yani yemekleri dograma işleri yapanlar soğancısı et temizleyenler kasaplar ayrıca temizleme ekibi yani dev bir mutfak ekibi yemek yapmaktadır .
Ayrıca acil nöbetçi mutfak ekibi dev bir kadro yaz kış para yetmez bir mutfak masrafı tedarik işleri bile
büyük bir organize işler olarak devam etmiş..
Padişah günün havasına göre yemek yapılmasını ister .Ve de minik kaplarda yemek arz edilir .
Av yemekleri av deseni tabaklarda ,sebze sebze tabaklarında,KAHVE ve serbetler ŞARK odasında
Meyve yenecekse onlarda meyve desenli tabaklarda YEMİŞ odasında takdim edilir .Eger yemek sonrası müzik dinlenecekse minderde dinlenirken sazende hanımlar gelir .Ama padişah patates ,domates ,portakal yemez .Bazı dizilerde ve Türk filmlerinde tabak tabak muzlar portakal görmüştüm . Bunlar yakın tarih ürünleridir .80 yıl bile önce muz yoktu .Türkiyenin MUZ ve portakal tarihi yenidir .
. Dönelim saray mutfağına saraya biraz alt rütbeli biri gelirse hemen pastırmalı yumurta yapılır .Aç karnına iç kısımlara sokulmazmış ,bir tamir için gelen adam aç veya tok olsa da bir ikram adetmiş
iyi bir adet olarak benimsiyorum . Padişah öglene doğru esas yemek yer akşamda meyve çorba hafif
taam edermiş.Obur padişah sayısı oldukça azdır .
Sık sık görmek istediği de baş mutfakçı bugünkü chef tabir edilen önemli adamdır .
Canı sıkkın olunca devrin padişahı CHEF çagırmış o sıra girit adası elden gitmiş kimse söylemek
istemiyor kelle gidecek diye görev bizim chef de ona sadrazam görev vermiş.Neyse padişah
kükremiş
bre deynuz söyle bakalım bugün ne yiyecegiz El cevap bizim chef den
Yüce padişahım yemeğimiz TİRİT gitti elden GİRİT
NOT Tirit yemeğini severim kemikler kaynar su da kaynatılır .Soğan varsa sarımsak biraz ot atılırsa
bayat ekmekle doğranır .Afiyetle yenir .eskiden parasızların yemeği idi .Bugün evde yemek yok bende eşimi yiyeceğim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder